Děti milují sladké a často bývají vybíravé. Vymýšlet svačinky, které by jim chutnaly a zároveň prospívaly jejich zdraví, není vůbec jednoduché. Sladké však nemusí nutně znamenat cukr, či umělé chemické sladidlo. Nahraďte klasický cukr čekankovým sirupem a připravte svým dětem chutné a nutričně vyvážené svačiny!
Prázdniny skončily a dětem přišel čas vrátit se zpět do lavic. Rodiče proto opět přemýšlí, co dát dětem k svačině, aby ji odpoledne nenacházeli v tašce nesnězenou. Přinášíme jim dobrou zprávu: nyní už nemusíte hledat kompromis mezi zdravým a chutným!
Použití sirupu je velmi snadné. Stačí v oblíbeném receptu vyměnit sladidlo, tedy cukr, med či jiné sirupy za Čekankové slazení pro děti. Obsahuje o 95 procent méně cukru a o 45 procent méně kalorií než jiná sladidla. Obsah cukru je přibližně deset až patnáctkrát nižší, než u agávového nebo javorového sirupu. Můžete ho využít i při pečení, čekankový sirup je dokonce schopný částečně nahradit pokrmový tuk.
Čekankový sirup se vyrábí z kořene byliny čekanky, tedy je zcela přírodního původu. Obsahuje velké množství prospěšné vlákniny a má probiotické účinky, takže přispívá k správnému trávení. Nenajdete v něm lepek, laktózu, konzervanty, aromata, sladidla ani přidané cukry. Mimo jiné se podílí na posílení imunitního systému, což zvlášť nyní před zimou uvítá nejeden rodič.
Jeho chuť je neutrální, ryze sladká, takže ho lze použít skutečně všude, do čaje, do těsta i třeba k ovoci. Sladivost, dávkování a použití je přibližně stejné jako u medu. Kvůli vysokému obsahu vlákniny je zpočátku vhodné konzumovat jen pět až deset gramů denně, než si na něj děti zvyknou. Dlouhodobé nahrazovaní cukru sirupem z čekanky je ovšem pro tělo velkým přínosem.
Pro začátek vám přinášíme recept na praktickou a chutnou svačinu. Upečte pro celou rodinu lahodnou domácí fitness tyčinku! Příprava je snadná, takže do procesu můžete zapojit i děti. Přesvědčíte se, že jídlo, které si vlastnoručně připraví, jim bude chutnat dvakrát tolik. Cukr jsme v receptu nahradili zdravým čekankovým sirupem.
Půl hrnku dýňových, slunečnicových, sezamových semínek a kešu ořechů smícháte s polovinou hrnku vody. Celou směs necháte přes noc v lednici. Druhý den ji smícháte s jedním vejcem, šesti polévkovými lžicemi lyofilizovaných jahod, šesti lžicemi strouhaného kokosu, lžící mandlového krému a dvěma lžicemi čekankového slazení. Dvě lžíce kokosových plátku opražíte na pánvi a přidáte do těsta. Kdyby se vám těsto zdálo příliš řídké, přidejte strouhaný kokos.
Pak už stačí jen položit směs na plech s pečícím papírem a nakrájet ji na tyčinky, případně použít silikonové formičky. Pečte na 170 stupňů třicet až třicet pět minut.
Na tyčinkách si pochutná celá rodina, můžete si je koneckonců vzít i do práce nebo na společný výlet. A nejen na nich. Dopřejte dětem zdravé a chutné jídlo díky Čekankovému slazení pro děti! Na stránkách www.4Slim.cz naleznete mnoho zdravých receptů s čekankovým sirupem nejen na svačinky do školy.