Pokud vaše děti často „honí mlsná“, možná byste jim rádi nabídli zdravější variantu, než jsou bonbóny a čokolády. Jakou pochoutku ale vybrat, aby potomci byli spokojeni, a přitom do sebe v několika málo soustech nedostali nálož přidaných cukrů? Vsaďte na klasiku – jablečné křížaly! Milovaly je už naše babičky, ale určitě se jimi zavděčíte i těm nejmenším mlsounům. Zjistěte, jaká jablíčka je nejlepší nasušit a jak udělat křížaly, aby byly tak akorát křupavé.
Domácí křížaly, tedy sušená jablíčka nakrájená na plátky či kolečka, můžete udělat z jakékoliv odrůdy jablek. Běžně se sušila hlavně jablka, která nebyla vhodná na dlouhodobější skladování, v dnešní době si však můžete vybrat takovou odrůdu, kterou uznáte za vhodné – podle toho, zda chcete mít křížaly kyselejší, a nebo sladší.
Tip: Méně šťavnaté odrůdy se lépe a rychleji suší.
Zvažte také, zda budete chtít sušená jablíčka ještě něčím ochutit. I samotná jsou sice skvělá, ale pokud je váš malý strávník zvyklý spíše na sladkosti z obchodu a ovoce mu nic moc neříká, můžete křížaly lehce pokapat javorovým sirupem a nebo malinko posypat skořicí.
Hotové křížaly vám doma vydrží opravdu dlouhou dobu, je však nutné je správně skladovat. Uložte je do vzduchotěsných nádob s víkem, které umístíte na suché, chladné a tmavé místo.
Tip: Sušení není nic pro vás? Křížaly ve skvělé kvalitě koupíte ve specializovaném e-shopu NUTSMAN.
Křížaly jsou skvělé jen tak samostatně, třeba jako alternativa chipsů nebo sladkostí. Můžete je však využít také k přípravě chutného čaje, případně do svařeného vína. Milovníci zdravé stravy mohou křížalami ozvláštnit ovesné kaše, granolu nebo jogurt. Posloužit mohou také do buchet nebo závinů, stačí je jen před použitím namočit.
Tip: V období Vánoc si s dětmi můžete z křížal vytvořit různé dekorace. Využít můžete také sušené pomeranče nebo různé koření.